Over ons
Kom naar het infopunt De Grote Verbinding
Ringdag 2024
Noordelijke Ringparken worden met extra kappen een stuk groter
Het Antwerpse stadsbestuur besliste om in samenwerking met Vlaanderen voor de Ringparken Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn vijf extra overkappingen te voorzien. Door deze uitbreiding met een totale lengte van 1,2 kilometer zal er op de noordelijke Ring nog heel wat extra openbare parkruimte bijkomen.
Leefbaarheid verbetert aanzienlijk.
Naast het selecteren van de eerste fase leefbaarheidsprojecten, namen de stad Antwerpen en Vlaanderen in 2018 ook akte van de langetermijnvisie van de maximale overkapping. Alle partijen hebben toen ook aanbevolen om deze verder uit te werken. In dat kader werden er in 2018 ook reserveprojecten aangeduid die ook zeer goed scoorden in de aanbevelingen.
De Vlaamse Regering heeft dit engagement om te werken naar een maximale overkapping bevestigd in haar beslissing van 13 maart 2020.
De gevraagde onderzoeken werden nu afgerond en tonen aan dat de extra kappen een zeer positieve bijkomende impact op de leefbaarheid hebben in deze zone.
Concreet gaat het over de volgende bijkomende overkappingen:
Kap Groen Hart
De meest noordelijke overkapping van de R1 verbindt bestaande parken in Merksem en Luchtbal. Deze kap is 450 meter lang en heeft twee passerelles over de treinsporen.
Ze zorgt voor aanzienlijke leefbaarheidsbaten: reductie van groentekorten op wijkniveau, reductie van de geluidshinder en een lichte verbetering van de luchtkwaliteit.
Verlengde Kap Dam
Een verlenging van de overkapping van de noordwestelijke hoek met 50 meter zorgt vooral voor een betere verbinding binnen het park aan beide zijden van de sleuf.
Kap Kalverwei
Een overbrugging van de ring van 60m breed halverwege de sleuf aan het Lobroekdok, creëert een netwerk van routes binnen het park en maakt de kortste routes tussen binnen- en buitenzijde van de Ring mogelijk.
Kap Schijnvallei
Door de noordelijke rijrichting van de Ring hier 590 meter te overkappen reduceren we de geluidshinder in het ringpark en in de aanpalende woonwijk aan de Ten Eekhovelei. Deze kap biedt ook een nuttige bijkomende park-oppervlakte langs het smalste segment in het ringpark en zorgt voor betere fietsverbindingen over de overblijvende bovengrondse wegen.
Verlengde Kap Hof Ter Lo
Een uitbreiding van 90 meter naar het zuiden geeft een positief effect op het geluidsniveau en de luchtkwaliteit. Kap Hof Ter Lo wordt zo ook bereikbaar vanuit Borgerhout.
De extra overkappingen zullen niet alleen zorgen voor betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en meer groen, maar ook voor meer veiligheid in de parken. Door de verbindingen tussen de verschillende delen van het park te verbeteren, zullen dwarse verbindingen versterkt worden en zal de Ring minder opvallen. Bovendien worden de afspraken tussen de overheid en burgerbewegingen met betrekking tot de Ring ter hoogte van de Oosterweelverbinding nageleefd. Dit project zorgt voor een betere balans tussen mobiliteit en leefbaarheid.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Voorontwerpen noordelijke Ringparken definitief goedgekeurd
Het college keurde de voorontwerpen voor de noordelijke Ringparken (Groenendaal, Noordkasteel, Lobroekdok en Het Schijn) goed. Dat na een brede consultatieronde die in november startte. Op basis van de adviezen werden een aantal bijkomende onderzoeksopdrachten geformuleerd voor de ontwerpteams. Verder wordt er waar mogelijk– naast de Oosterweelwerf - al naar een vervroegde uitvoering gewerkt, zoals voor een deel van Ringpark Groenendaal en een deel van Ringpark Het Schijn.
Ringdagen, de vierde editie
Omtrent De Grote Verbinding - een documentaire over de stad, de Ring en de mensen
Voorontwerpen noordelijke Ringparken en conceptontwerp voor Ringpark Zuid afgerond.
De voorontwerpen voor de Ringparken Noordkasteel, Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn en het conceptontwerp voor Ringpark Zuid zijn afgerond. Deze plannen zijn het resultaat van een intensief co-creatief proces dat de ontwerpteams doorliepen met de omwonende en de vele betrokkenen.
Lees hier het volledige nieuwsbericht of ontdek de ontwerpen in de folder.
De Grote Verbinding in Wakker op zondag
Op 18 april 2021 was De Grote Verbinding het thema van het programma Wakker op Zondag op ATV. Tom Leenders, de rechterhand van intendant Alexander D'Hooghe, ging samen met Manu Claeys, voorzitter stRaten-generaal en Annelies De Nijs, ontwerper Atelier Horizon, in dialoog over wat De Grote Verbinding betekend op het vlak van samenwerking, ondernemen, groen en parken en recreatie.
Ontwerpteam Ringpark Zuid gekend
Eind 2020 jaar duidde de Vlaamse regering het ontwerpteam dat bestaat uit 51N4E, H+N+S, Tractebel, Endeavour, Bollinger+Grohmann, Plant&Houtgoed en MDC aan voor de verdere uitwerking van het Ringpark Zuid.
Ringpark Zuid - Startnota GRUP
Presentatie Ringpark Groenendaal
Geef aan de hand van 7 thema's jouw feedback op het conceptontwerp
Online Ringdag Noordkasteel
Online Ringdag Noordkasteel
Online Ringdag Lobroekdok
Eerste online Ringdag Het Schijn
Ontdek de toekomst van jouw buurt op de online Ringdagen
Vanaf 2 november 2020 starten de online Ringdagen voor het Ringpark achter jouw hoek. Bij Ringparken Noordkasteel, Groenendaal, Lobroekdok en het Schijn kan je terecht voor een eerste kennismaking met het ontwerpteam. Ringpark Groene Vesten verzameld feedback over het conceptontwerp en bij Ringpark Zuid staat de startnota voor het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan op de planning. Ten slotte kan je bij Ringpark West terecht voor een laatste stand van zaken.
Deze teams gaan aan de slag in de noordelijke Ringparken
Op 4 september zijn de ontwerpteams aangesteld die aan de slag gaan in Ringpark die op of langs de Oosterweelverbinding op rechteroever liggen. Het team TV Studio Paola Viganò – Grafton Architects - TV MAARCH, het vroegere team Zuidoost, neemt zowel het Ringpark Noordkasteel als Ringpark Lobroekdok voor zijn rekening. In Ringpark Groenendaal gaat het voormalige Team noord aan de slag, dit is het team BUUR – Latz – Greisch – SWP. Ten slotte gaat team COBE ApS - OMGEVING cvba - De Urbanisten BV, het vroegere team West, van start in Ringpark Het Schijn.
Ringdagen, de derde editie
Eurocities award voor 'cooperation' verzilverd
Antwerpen wint Europese prijs voor De Grote Verbinding
Op donderdag 21 november vond in Praag (Tsjechië) de jaarvergadering plaats van Eurocities, een netwerk van de belangrijkste Europese steden. Daar werden de Eurocities awards uitgereikt voor uitstekende prestaties van aangesloten steden die de levenskwaliteit van de burgers verbeteren. De stad Antwerpen kreeg de hoofdprijs in de categorie ‘cooperation’ voor het participatietraject van de afgelopen jaren dat resulteerde in De Grote Verbinding.
Ook op de Boekenbeurs maken we De Grote Verbinding
Vlaamse regering stelt intendant Alexander D’Hooghe aan voor komende acht jaar
Alexander D’Hooghe is opnieuw aangesteld als intendant voor de begeleiding en coördinatie van de overkapping van de Antwerpse ring. In zijn vorige opdracht als intendant trad Alexander D’Hooghe op als verbindende figuur die de samenwerking faciliteerde tussen overheden, burgerbewegingen, experten, organisaties en indiviuele burgers over zowel de leefbaarheids- als – de facto ook – mobiliteitsoplossingen voor de Antwerpse ringzone. Dit mondde uit in de ondertekening van het Toekomstverbond, in maart 2017.
Met de aanstelling van de intendant voor een periode van acht jaar neemt de Vlaamse overheid een lange termijn engagement op om de mobiliteits- en leefbaarheidsoplossingen die in het Toekomstverbond zijn vastgelegd ten uitvoer te brengen.
Grote stap voorwaarts voor leefbaarheid in Antwerpse ringzone
Lees hier de volledige nieuwsbrief over de selectie gemaakt van 18 overkappings- en leefbaarheidsprojecten voor de Antwerpse ringzone.
Eerste projecten
De Vlaamse overheid hakt de knoop door over de eerste projecten.
Toekomstverbond: historisch akkoord voor mobiliteit en leefbaarheid Antwerpse regio
Op 15 maart 2017 sloten de burgerbewegingen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland en de Vlaamse regering en de stad Antwerpen een toekomstverbond. Samengevat: de Antwerpse ring wordt rondgemaakt voor verkeer in de stad. Het haventracé leidt het doorgaand en havenverkeer weg van de stad. 50 procent van alle verplaatsingen gebeurt op termijn met de fiets, te voet, het openbaar vervoer, de waterbus enzovoort. Slechts 50 procent van alle verplaatsingen gebeurt met de wagen. Bovendien wordt de ring overkapt. Om dat te realiseren blijft samenwerken nodig. Al die acties komen de leefbaarheid, de mobiliteit en de volksgezondheid in de stad en de regio ten goede.
Lancering oproep ontwerpteam overkapping Ring
Na 10 maanden van intensief overleg en de publicatie van zijn ambitienota, lanceert leefbaarheidsintendant Alexander D’Hooghe op 12 december een oproep tot kandidaatstelling naar internationale ontwerpteams die de overkapping van de Ring concreet vorm willen geven. De oproep is een eerste belangrijke stap in de richting van de realisatie van het ambitieuze leefbaarheidsproject dat de intendant begin november voorstelde in zijn ambitienota. De vijf ontwerpteams die geselecteerd worden, gaan vanaf de zomer van 2017 met het intendantenteam en met overheden, verenigingen, burgerbewegingen, buurten en wijken aan de slag om, elk voor een ander segment, een ontwikkelingsvisie op te maken.
Voorstelling Ambitienota
Op maandag 14 november 2016 stelt de intendant zijn ambitienota voor aan de pers. De nota beschrijft een ambitieus leefbaarheidsproject voor een aantrekkelijke Antwerpse stadsregio, en werd gevoed door meer dan 50 workshops en 100 werksessies met experten, burgers, overheden, burgerbewegingen, onderzoeksinstellingen en internationale overkappingsexperts.
Lees hier de volledige ambitienota
Fietstocht over de Ring
Het fietsparcours van intendant Alexander D’Hooghe laat mensen op een toegankelijke manier kennis maken met de overkappingsopdracht. 10 creatieve installaties en ingrepen in de publieke ruimte brengen het projectgebied in beeld, en geven inzicht in de uitdagingen van een overkapping. Het initiatief, dat zich richt tot iedereen die mee wil denken over de toekomst van de stad, is tekenend voor een proces dat burgers, organisaties en ontwerpers samen rond de tafel wil zetten om de leefbaarheid van de stad te maximaliseren.
Intendant Alexander D'Hooghe aan het woord
Op donderdag 19 mei geeft Alexander D’Hooghe meer uitleg over de opdracht van de intendant en hoe je kan meewerken.